УКР | ENG

Публікації

Публікації

Позитивні зміни у виконавчому провадженні

Як відомо 19 січня 2013 року набули чинності останні зміни до Закону України «Про виконавче провадження».
Так, прийнятим Законом доповнено перелік підстав для відмови у відкритті виконавчого провадження, внесено зміни щодо підстав зупинення виконавчого провадження, закінчення виконавчого провадження, а також доповнено положення щодо наслідків завершення виконавчого провадження.
У відповідності до таких змін унеможливлено здійснення виконавчого провадження щодо боржника, відносно якого відкрито ліквідаційну процедуру — заяви стягувачів про відкриття виконавчого провадження не приймаються, а відкриті виконавчі провадження підлягають закриттю державними виконавцями.
Крім того, такі зміни створюють обов’язок Державного виконавця не тільки винести постанову «про закінчення виконавчого провадження у разі офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури», а й надіслати виконавчий документ до господарського суду, який прийняв постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.
При цьому, при передачі виконавчого листа до суду виконавець не знімає арешт з майна та не скасовує інші вжиті державним виконавцем заходів примусового виконання рішень, що можуть бути використані виконавцем у разі повторного пред’явлення кредитором виконавчого документу.
На практиці такі зміни допомагають кредиторам більш оперативно реагувати на зміни платоспроможності боржника, оскільки тепер їм не треба встановлювати який саме суд розглядає таку справу, витрачати час на отримання та передачу документів від виконавчої служби до суду.
Більш того, такі зміни перешкоджають боржникам уникати своїх зобов’язань. Якщо раніше між закриттям справи про банкрутство та повторним відкриттям виконавчого провадження проходив певний час, протягом якого боржник міг оперативно реалізувати своє майно, позбавивши кредитора можливості задовольнити свої законні вимоги, тепер такий шлях для боржника закрито.

Юлія Василенко
юрист ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Український юрист №6 червень 2013

Назад