УКР | ENG

Публікації

Публікації

Державні виконавці поступаються приватним

«УК» з’ясував, чи покращиться ситуація з виконанням судових рішень із запровадженням нової інституції

У прийнятому нещодавно Верховною Радою Законі «Про виконавче провадження», який набирає чинності одночасно з Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» запроваджується новий для України інститут приватних виконавців – осіб, які є суб’єктами незалежної професійної діяльності, пов’язаної з виконанням судових рішень та рішень інших органів. Запровадження такого нововведення без достатнього перехідного періоду, необхідного для перевірки функціонування нового інституту, може мати непередбачувані наслідки. Зокрема, надання широких повноважень новоствореним приватним виконавцям, серед яких: право притягнення до адміністративної відповідальності та застосування штрафів, надання доступу до конфіденційної інформації, право безперешкодного доступу до приміщень юридичних осіб без необхідності отримання відповідного рішення суду, право накладення арешту та реалізації майна, а також право виконавця самостійно оцінювати вартість майна, здійснювати реєстрацію обтяжень майна лише за наявності зв’язку з виконавчим провадженням, все це може стати підставою для зловживань, підігрітих складним соціально-економічним і політичним становищем України.

Новелою у порівнянні з діючим законодавством є можливість відкриття виконавчого провадження на підставі рішення іноземного суду без будь-яких вимог щодо легалізації та підтвердження правомірності рішень іноземних юрисдикцій.

Спірним є право приватного виконавця на самостійну оцінку майна, що підлягає реалізації, а залучення суб’єктів оціночної діяльності здійснюється виконавцем лише в окремих випадках та за ініціативою виконавця.

Неоднозначним видається і повноваження виконавця звертати стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, у випадку, якщо сума стягнення перевищує 20 мінімальних заробітних плат, хоча в діючому законі державний виконавець обмежений 10 мінімальними заробітними платами, але надання такого права суб’єктам господарювання, метою яких є отримання прибутку, викликає обґрунтоване занепокоєння.

Позитивним зрушенням нового закону можна назвати запровадження автоматизованої системи виконавчого провадження та єдиного реєстру боржників, доступ до якого буде відкритим, а функціонування забезпечуватиметься Міністерством Юстиції.

Інші повноваження, правовий статус та завдання органів державної виконавчої служби та приватних виконавців визначатиме згаданий вище закон «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", який набере чинність одночасно з коментованим Законом "Про виконавче провадження".

Газета «Урядовий Кур’єр» від 21.07.2016

Оксана Гриша,
Юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Урядовий Кур’єр від 21.07.2016

Назад