УКР | ENG

Публікації

Публікації

Автономне опалення та водопостачання – новели законодавства
або
Законопроект стосовно заборони самовільного відключення від теплових мереж

В серпні 2013 року на розгляд Верховної Ради було внесено законопроект №3142, котрим планується заборонити самовільне відключення від тепломереж, та запровадити адміністративну відповідальність за такі дії у вигляді штрафу (для громадян від 20 до 80, для посадових осіб від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян).

За самовільне використання теплової енергії буде встановлено штраф в розмірі від 5 до 20, та від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – для громадян і посадових осіб відповідно.

Внаслідок прийняття зазначеного законопроекту, відключення від тепломереж стане можливим за дотримання наступних умов:

якщо можливість такого відключення, та перехід до системи індивідуального (поквартирного) опалення та постачання гарячої води повинна бути передбачена схемою теплопостачання населеного пункту, яка затверджуватиметься та переглядатиметься місцевою радою народних депутатів раз на п’ять років. Відключення від тепломереж має бути здійснено згідно з затвердженим виконавчою владою порядком та не повинно порушувати суспільні соціальні, економічні та екологічні інтереси, порушувати права інших власників, знижувати якість послуг з централізованого опалення та водопостачання.

Слід зазначити, що хоча згаданим законопроектом викликано ажіотаж та активні громадські обговорення, його положення не внесуть кардинально нових змін до чинного законодавства. Оскільки самовільне відключення від тепломереж було заборонено «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» затвердженими Кабінетом Міністрів 21.07.2005р. Цими Правилами також встановлено, що з метою захисту інтересів усіх мешканців будинку, відключення від тепломереж з ініціативи споживачів можливе для всього будинку в цілому, а не для окремих його квартир, за умови дотримання встановленого порядку та передбачення технічної можливості такого відключення схемою теплопостачання.

Дійсно, проектом кожного багатоквартирного будинку передбачено систему централізованого теплопостачання. Відтак всі внутрішні розподільчі тепломережі будинку є збалансованою системою. Будь-які втручання в зазначену систему призводять до зміни гідравлічного опору. Таким чином від’єднання однієї квартири від внутрішньо-будинкових централізованих тепломереж призводить до погіршення якості послуг з тепло та водопостачання що отримуються власниками інших квартир. Крім цього, за даними Київгазу основними причинами нещасних випадків та аварій пов’язаних з використанням природного газу в побуті є самовільне підключення до газопроводів, та несанкціоноване використання газових приладів, таких як газові котли.

Таким чином самовільне відключення від тепломереж та встановлення системи індивідуального теплопостачання суперечить принципу «власність зобов’язує; власність не повинна використовуватися на шкоду суспільству», закріпленому статтею 13 Конституції України.

В той же час, зростання темпів відключення від тепломереж громадянами зумовлено насамперед низькою якістю, та невідповідною вартістю послуг централізованого водо- та теплопостачання, що надаються комплексом ЖКХ. Слід зазначити, що автори законопроекту не торкаються актуального питання відповідальності органів ЖКХ за надання неякісних послуг. Втім станом на сьогоднішній день притягнення їх до відповідальності є вкрай ускладненим і економічно невигідним, оскільки часові та грошові витрати пов’язані з притягненням відповідної установи до відповідальності значно перевищують розмір отриманої компенсації.

На нашу думку, розробники законопроекту, що розглядається пропонують боротися з наслідками проблеми, а не з її причинами. Відповідно, зазначений законопроект навряд чи здатен «забезпечити ефективне функціонування сфер надання послуг централізованого опалення та постачання гарячої води» як це стверджується його розробниками.

Марина Войтенко
молодший юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Юридична газета № 39 24.09.2013

Назад