УКР | ENG

Публікації

Публікації

Відчайдушні домогосподарки виходять із тіні

Як вплине законопроект про легалізацію праці домашніх помічників на їхні трудові відносини з роботодавцями

1. Як ви вважаєте чи доречне зараз ухвалення цього законопроекту?
Даний законопроект ("Про внесення змін в деякі законодавчі акти України щодо регулювання і легалізації зайнятості домашніх працівників") особливої доречності не має, але поширює певні гарантії для працівника передбачені Кодексом законів про працю, що є плюсом для працівника при умові укладення трудового договору. Укласти трудовий договір працівник має право і без цього закону, питання полягає в бажанні працівника легалізувати свій дохід і сплачувати податок з доходів фізичних осіб, з нового року за ставкою 18% , а також у бажанні роботодавця зареєструватись платником єдиного соціального внеску і сплачувати за працівника внески за ставкою 22% (теж з нового року). Раніше ці ставки були вищі (15-20% ПДФО та 34-37% ЄСВ), крім цього працівник теж зобов’язувався сплачувати невеликий соціальний внесок який з нового року відмінено. Навряд чи такий закон став би хоча б стимулом для легалізації зайнятості, так як практично нічого не додає до існуючого стану регулювання таких правовідносин. Гарантії ж для працівника можна передбачити в трудовому договорі.

2. Плюси і мінуси цього законопроекту?
На сьогодні передбачена можливість добровільної сплати домашнім працівником внесків на соціальне та пенсійне страхування (ч.1. ст..4 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Також передбачений обов’язок роботодавця сплачувати за працівника внески (ч.15. ст..4 ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Даний законопроект не врегульовує питання звільнення роботодавця від обов’язку сплачувати внески за працівника, навіть коли працівник приймає добровільну участь у загальнообов’язковому соціальному та пенсійному страхуванні.

3. Чи справді цей законопроект зможе захистити домашніх працівників, що він їм дасть?
Сам по собі цей законопроект домашніх працівників не захищає, але дає формальну підставу вимагати укладення трудового договору з роботодавцем, але чи вплине це на соціальну відповідальність роботодавця сплачувати за працівника соціальні внески – велике питання. Захистити працівника зможе не такий закон, а грамотно укладений трудовий договір. При наявності укладеного трудового договору можна буде притягнути до відповідальності роботодавця, котрий не сплачував за працівника соціальні внески і без прийняття даного законопроекту.

4. І що навпаки забирає?
Справедливості ради потрібно зазначити, що даний законопроект нічого не забирає як у працівника так і в роботодавця. Він практично не змінює правила які діють вже сьогодні,як для тих хто хоче легально отримувати платню за домашню роботу та здійснювати пенсійні внески так і для тих хто легально оплачує домашню роботу. А імперативне зменшення випробувального терміну до одного місяця для даної категорії працівників, практично ні на що не впливає.

Стаття на сайті Урядового кур’єру

Олег Яким’як
Старший партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Урядовий кур’єр від 23.01.2016

Назад