УКР | ENG

Публікації

Публікації

Дискусія / Уберизація юридичних полсуг

Які переваги та недоліки для споживачів має надання юрпослуг програмами/онлайн-сервісами? Чи може така тенденція прижитися в Україні? Хто має займатися розробкою програмного забезпечення? Яких закордонних онлайн-сервісів не вистачає Україні? Які українські сервіси наразі є популярними?

Потрібно розуміти що правова інформація та юридичні консультації питання не тотожні, хоча і те і інше відносять до юридичних послуг. На сьогоднішньому етапі розвитку, комп’ютерними програмами можна забезпечити надання саме правової інформації онлайн - сервісами. Привабливою стороною такого сервісу для клієнта , є можливість отримувати правову інформацію цілодобово сім днів на тиждень, а для юриста – отримання оплата в режимі реального часу.

На сьогоднішній день реально забезпечити та вже пропонується ринку онлайн юрпослуги в трьох категоріях. По –першому, підготовка юридичних документів. Це можуть бути договори, заяви, скарги, клопотання, звернення , тощо. За кордоном багато юридичних компаній надають певні послуги в режимі он лайн. Наприклад, у Великобританії пропонується складання індивідуального та спільного заповіту, що в наших реаліях є недоцільним через обов’язкову нотаріальну форму заповіту та реєстрацію. Але документи які складаються шляхом анкетування клієнта та можуть ним використовуватись безпосередньо після роздрукування та підписання клієнтом матимуть попит. Також до цієї категорії можна віднести шаблоні консультації, яку клієнт може придбати в онлайн режимі вибравши з каталога за тематикою.

По-другому, підготовка інформаційних довідок. Таким продуктом може бути, наприклад інформація про компанії, отримана з відкритих джерел та певним чином опрацьована. Вже сьогодні пропонуються інформаційні довідки сформовані з даних відкритих реєстрів ЄДР, реєстру судових рішень, Ліцензійних реєстрів, реєстрів платників ПДВ, ЄП, податкових божників, дані антимонопольного комітету, тощо. Тобто в режимі он лайн можна отримати аналітичну довідку про свого контрагента, що є певною цінністю.

По – третьому моніторингова послуга. Клієнт може отримувати поточну інформацію наприклад про свого контрагента, стосовно реєстраційних змін засновника, директора, появу чи протікання судових процесів за участю визначених осіб і таке інше.

Олег Яким’як
Старший партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Український юрист №5(161) травень 2016

Назад