УКР | ENG

Публікації

Публікації

Дискусія щодо клієнтських рахунків, їх оплати та самостійного стягнення з них коштів

В сьогоднішніх реаліях диктувати клієнту умови оплати юридичних послуг, в тому числі щодо строків сплати клієнтом винагороди, юридичним фірмам складно. В умовах конкуренції на юридичному ринку і при тенденції до скорочення бізнесом "сервісних" витрат, гнучкість в питаннях визначення вартості послуг і умов їх оплати може бути важливою, якщо не вирішальною, при виборі юридичного радника. Тому прописування строків оплати винагороди в договорі на юридичні послуги є фактично озвученим побажанням юрфірми і орієнтиром для клієнта, а не імперативним правилом, невиконання якого може мати наслідком застосування до клієнта санкцій.

Для забезпечення своєчасності оплати рахунків клієнтами у юридичному бізнесі доречним є запровадження правила щодо внесення клієнтом передоплати за майбутні послуги. Або щодо неможливості виконання наступних замовлень до оплати виставлених рахунків за вже виконану роботу. Встановлення ж штрафних санкцій за прострочення клієнтом оплати та, тим паче, стягнення з клієнта вартості юридичних послуг і таких санкцій в примусовому порядку (через суд, засоби забезпечення тощо) може розглядатися як дієвий спосіб боротьби з дебіторською заборгованістю лише на один раз – після його застосування навряд чи варто розраховувати на подальшу плідну співпрацю з таким клієнтом. Так само не працюватиме в Україні й німецький досвід щодо самостійного списання юрфірмою гонорару з рахунку клієнта, і справа не у відсутності відповідного правового підґрунтя для цього, а у ментальності українських підприємців, які такі дії інакше як зазіхання на свою власність розцінювати не будуть.

У нашій практиці ми прийшли до переконання, що найбільш дієвим способом спонукання клієнта до вчасної оплати рахунку є вчасність його виставлення, а рахунок є виставленим вчасно при завершенні роботи над певним етапом чи всім замовленням, особливо коли досягнуто бажаний для клієнта результат.

Виводити середній строк оплати клієнтами наших рахунків не зовсім коректно, тому що цей строк залежить дуже часто від специфіки самого клієнта – його бюрократизації (чим більше ланок у погодженні рахунку та підготовки його до сплати, тим довше; чим більша сума до сплати, тим вища ланка погодження, а тому тим довше), наявності "платіжних днів", наявності обігових коштів на момент виставлення інвойсу тощо. На строк також впливає вид рахунку – передоплата за юридичні послуги оплачується швидше в порівнянні із післяплатою.

Мар’ян Кушнір
Партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Український юрист №4 8.04.2013

Назад