УКР | ENG

Публікації

Публікації

Все по-новому: как украинцы будут выходить на пенсию после реформы
Основные нюансы пенсионной реформы, одобренной Верховной Радой

Норма про можливість «докупити» страховий стаж вже існувала в Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Проте новий законопроект обмежив таку можливість 2-ма роками та збільшив мінімальний розмір доплати майже в 2 рази у порівнянні з попередньою редакцією. Сподіваюсь, що це обмеження дійсно захистить від зловживань пенсійним законодавством та забезпечить наповнення пенсійного фонду.

Законопроект підвищив внески ЄСВ для першої групи платників спрощеної системи оподаткування. Раніше сума мінімального страхового внеску була встановлена на рівні 0,5 мінімального страхового внеску, що станом на сьогодні дорівнює 352 гривні, а після набрання чинності новим законопроектом №6614 становитиме 702 грн. Оскільки до першої групи відносяться мікробізнес: підприємці, що надають побутові послуги та здійснюють торгівлю на ринку, думаю така зміна підвищить вартість товарів на ринку і деяких послуг. Суттєво змінився порядок індексації пенсій. У попередній редакції закону для індексації пенсії вимагалось досягнення порогів індексації, що залежали від величини індексу споживчих цін, встановленого державою та підвищуваного нею: з 1% поріг зріс до 3%. Лише після досягнення встановленого порогу, проводилась індексація на показник, який, на мій погляд не відповідав реальному зростанню цін, особливо на житлово-комунальні послуги, а тому не компенсував стрімкого зниження купівельної спроможності національної грошової одиниці.

Змінами до закону запропоновано новий механізм індексації пенсії через збільшення середньої заробітної плати, яка береться для розрахунку пенсії. Сума збільшення на половину збільшується на той же коефіцієнт зростання споживчих цін, проте вже незалежно від жодних порогів, та на половину збільшуватиметься на коефіцієнт від середньої заробітної плати. А найбільш приємна новина - те, що така індексація щороку відбуватиметься для усіх пенсіонерів.

Портал «UBR»

Оксана Гриша,
Юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Портал «UBR» від 05.10.2017

Назад