УКР | ENG

Публікації

Публікації

Електронне шахрайство з ПДВ-рахунками

Про ймовірне збільшення випадків електронного шахрайства експерти попереджали ще до зміни правил реєстрації права власності. Вузькі місця законодавства послаблюють контроль за внесенням даних у профільні реєстри та дозволяють шахраям переоформити майно та майнові права, змінюючи титульного власника. Таким чином дійсного власника позбавляють права володіння, згодом права розпорядження й, врешті-решт, права користування. Найчастіше власник дізнається про втрату активів, коли його позбавляють права користування (наприклад, виселяють з власної квартири), або вже викрадено кошти з корпоративних рахунків чи відчужене майно компанії.

Спритники навіть подавали заяву про відмову від позову, перед тим взявши під контроль, шляхом неправомірної зміни власників та директора, свого кредитора-позивача. До нас вже звернулись кілька постраждалих від незаконних дій з реєстрами. Найскладнішим є випадок крадіжки коштів з ПДВ-рахунку.

Про можливі афери в цій сфері попереджали ще понад півроку тому. Нещодавно одна така подія набула розголосу через зухвалі дії зловмисників. Об’єктом атаки виявилися підприємства, які належать великим іноземним інвесторам.

Міністр юстиції заявив, що Міністерство запобігло рейдерському захопленню. «На сьогоднішній день врятовано майна більше, ніж на 125 млрд. гривень», – повідомив Петренко. «Ми зіткнулись з другою хвилею ділків, які через залучення судів змінювали власників бізнесу», – додав міністр. Пізніше Петренко анонсував сервіс смс-інформування власників про зміни даних в реєстрі.

Отже, власники зможуть оперативно реагувати на незаконні зміни даних. Проте, краще б Мінюст унеможливив шахрайські зміни даних в реєстрах, ніж надавати можливість власникам оперативно реагувати.

Слабкими місцями нового (на думку розробників, революційно-прогресивного) порядку реєстрації юридичних осіб виявились екстериторіальність вчинення реєстраційних дій та низька компетенція реєстраторів. Це дозволяє, використовуючи підроблені документи навіть низької якості, стати по реєстру «власником» будь-якого підприємства. Звичайно, таку оборудку можна скасувати через Мінюст або в судовому порядку. Однак за час не підконтрольності підприємства справжнім власникам можуть трапитися серйозні негаразди.

Реальною ціллю зловмисників можуть були не саме підприємство чи його майно, а кошти на ПДВ-рахунках підприємства. Наприклад, хтось зареєстрував купу податкових накладних (ПН) на всю суму вашого податкового кредиту. Процедури повернення такого кредиту немає, тому його відновлення вкрай проблематичне.

Для крадіжки з ПДВ-рахунку потрібен доступ до електронної звітності підприємства та реєстрації ПН, що неможливе без участі співробітників Державної фіскальної служби. Хто отримував електронний цифровий підпис, для прикладу, в Центрі сертифікації ключів України обізнаний, наскільки складною є ця процедура. Без потужної підтримки податкової нереально отримати нові ключі до електронних цифрових підписів, укласти договір про визнання електронних документів, активізуватись в системі електронної звітності та зареєструвати податкові накладні.

Найдієвіший спосіб запобігти крадіжці грошей з ПДВ-рахунку – унеможливити несанкціоновану зміну ключів для електронної звітності та реєстрацію податкової накладної. Без можливості реєструвати ПН інтересу до підприємства не буде. Як варіант, слід запровадити спеціальну процедуру зміни електронних ключів Центром сертифікації ключів.

Єдиним гарантованим способом захисту від несанкціонованої перереєстрації власників підприємства є судова заборона вчиняти такі дії реєстраторам чи виконувачам їхніх функцій. Така заборона не гарантує правомірної реєстраційної дії, але встановлює відповідальність за її ігнорування. А це, однозначно є умисним діянням. Тому, аргументи, що реєстратори не є експертами й не спроможні розпізнати підроблені документи (а за їх повного пакету не мають підстав відмовляти у вчиненні реєстраційної дії) стають недоречними.

Реєстрація нових власників на квартири та іншу нерухомість використовується зловмисниками для вирішення майнових суперечок при поділі спільного майна, стягненні боргів, шахрайстві з позиками та іпотекою, для незаконного заволодіння чужим майном тощо.

Як зазначалось вище, найчастіше власник дізнається про зміну своїх прав, коли його позбавляють права користування , наприклад, виселяють з помешкання. Здійснює це, так званий добросовісний набувач. Для цього зловмисники кілька разів переоформлюють власників. Довести недобросовісність набувача можливо, але часом дуже складно. Тому, якщо є підозри, що хтось може заволодіти вашим майном, потрібно подбати про заборону в реєстрі його відчуження, наприклад, у зв’язку з іпотекою або судовою забороною.

Бережіть своє і не чіпайте чужого.

Портал Бізнес від 01.08.2016

Олег Яким’як
Старший партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Портал Бізнес від 01.08.2016

Назад