УКР | ENG

Публікації

Публікації

«Перемога» над бідністю. Влада знову взялася за прожитковий мінімум

У Кабміні мають намір реформувати принцип розрахунку прожиткового мінімуму в Україні - дуже значущого соціального показника. Зміни можуть торкнутися приблизно 180 різних виплат і зборів. Такі плани озвучують не вперше, але раніше втілити їх у життя не вдавалося

Нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив для внесення до Верховної Ради України ряд законопроектів, які покликані упорядкувати підходи до формування прожиткового мінімуму. Зокрема, йдеться про такі законопроекти як «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення окремих розрахункових величин», «Про внесення зміни до пункту 5 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо встановлення окремих розрахункових величин» та «Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)».

Для чого необхідні ці реформи?

Для визначення мети цих реформ слід почати з того, що прожитковий мінімум є таким собі базовим державним соціальним стандартом, за допомогою якого визначаються державні соціальні гарантії і стандарти у різних сферах. Проте, попри свою соціальну спрямованість, від прожиткового мінімуму залежить багато інших виплат – збори, штрафи та ін. Відповідно до дослідження Міністерства соціальної політики України близько 180 норм кримінального, господарського та адміністративного законодавства передбачають використання прожиткового мінімуму. У зв’язку з цим при збільшенні прожиткового мінімуму автоматично зростає розмір не лише соціальних гарантій, а й інших платежів.

Як Кабінет Міністрів пропонує це виправити? Власне Кабінет Міністрів ставить за мету звести застосування прожиткового мінімуму виключно для визначення основних соціальних гарантій - мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат, які відповідно до ст. 46 Конституції України є основним джерелом існування. На думку уряду, це має створити можливості для ефективного бюджетного планування, а також забезпечити передумови для суттєвого підвищення прожиткового мінімуму.

Які конкретні заходи передбачені законопроектами?

Кабінет Міністрів пропонує запровадити нормативи для розрахунку соціальних виплат і зборів.

Проект Закону «Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)» передбачає застосування так званих базових величин для соціальних виплат на дітей, соціальних виплат населенню, грошових платежів і стягнень, адміністративних зборів.

У свою чергу Проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення окремих розрахункових величин» зазначає, що, окрім розмірів мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, рівня його забезпечення, ці базові величини також повинні враховуватись при складанні бюджетної декларації (документу, що передбачає бюджетне планування та є основою для складання проекту державного бюджету).

Тобто, законопроектами виділено 4 групи нормативів, які беруться до уваги при розрахунку різних категорій виплат, які наразі прив’язані до прожиткового мінімуму. Це дозволить визначати розмір виплат окремо для кожної категорії. Наприклад, базова величина для соціальних виплат на дітей і соціальних виплат населенню стосуватиметься виключно пенсії або державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії; стипендій; аліментів; компенсаційних виплат, допомоги на догляд, а також одноразових грошових виплат. Будь-яке подальше збільшення цієї величини впливатиме лише на конкретні виплати, не змінюючи при цьому величини, що застосовується для розрахунку штрафів, адміністративних стягнень чи зборів.

Які позитивні та негативні сторони таких змін?

Ймовірно, така оптимізація механізму застосування розрахункових величин для визначення розмірів державних соціальних гарантій сприятиме більш ефективному розподілу бюджетних коштів, що передбачені для соціальних виплат. При бюджетному плануванні можна буде збільшувати ті виплати, які найбільше цього потребують, не змінюючи інші. Наразі, щоб змінити розмір соціальних виплат населенню потрібно збільшити прожитковий мінімум, а отже, зважити наскільки це доцільно з огляду на автоматичне пропорційне збільшення розміру штрафів/стягнень. Якщо ці категорії не залежатимуть одна від одної, то подібних проблем не виникатиме і при затверджені бюджету можна буде визначати той прожитковий мінімум, який відповідає реальному.

Чи сприятиме це значному зростанню прожиткового мінімуму, а й, відповідно, соціальних виплат? Важко відповісти однозначно, оскільки в будь-якому разі прожитковий мінімум залежатиме від державного бюджету і від можливості держави забезпечити ті чи інші виплати.

Проте є й інша сторона медалі, адже ті ж штрафи та збори, розмір яких планують змінювати окремо, власне є джерелом наповнення державного бюджету, який в подальшому розподіляється на потреби держави, і в тому числі на різні державні соціальні виплати. Тож відкритим залишається питання, у який спосіб планується забезпечити баланс між базовими величинами для соціальних виплат на дітей, населенню, для грошових платежів і стягнень та для адміністративних зборів, що в принципі залежить виключно від того, який розмір цих величин буде встановлено.

Інформаційне агентство «УНІАН»

Марта Береза
Молодший юрист ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
для інформаційного агентства «УНІАН» 04.02.2021

Назад